Stichting SOP Rotterdam

Srpsko Omladinsko Prijateljstvo

Gallery 2017

Gallery 2017

Folklore Festival_25 november 2017_ Dortmund (D)

De folklore gezelschap “Srbija” organiseerde 25 november een folklore festival “Svi u Kolo” die maar liefst 800 deelnemers telde. Svi u Kolo, vertaald: allemaal in kring, oftewel: allemaal dans in de kring dans…Er was zang en dans in overvloed op hoog niveau. Jongens en meisjes van klein tot jong volwassene lieten hun vaardigheid in kolodans zien en lieten een bewonderd publiek achter. De kinderen van onze dansgezelschap “Sveti Sava” lieten zich van hun beste kant zien en daarvoor werden ze met luid applaus beloond. Met trots aanschouwden we hun uitvoering en moedigden hun aan. Na de officiële programma werd de festival voortgezet met dans en zang waarin publiek samen met de dansers hand in hand de kolodans deden tot diep in de nacht. Bij deze bedanken we onze gastheren dansgezelschap “Srbija” voor de uitnodiging en gastvrijheid. Tevens bedanken we de deelnemende dansgezelschappen die hun inspirerende choreografieën toonden en ons de aanzet gaven om nog meer te leren om zo met zang en dans onze traditie levend te houden. Tot ziens op een toekomstig festival. Stichting SOP Rotterdam

Folklore, Parochiale slava 14 oktober 2017, Luik, België

14 oktober 2017 zijn we wederom uitgenogigd voor de parochiale Slava van Pokrov Presvete Bogorodice in Luik (België). We zijn harteijk verwelkomd door onze gastheren met aan hoofd vader Dušan. Voor de vrolijke gasten hebben we twee dansen uitgevoerd afkomstig uit omgeving van Leskovac en Niš. De viering van de parochiale slava werd ook gesierd door zang van Sanja Les.

Onze dank gaat uit naar vader Dušan Erdelj en parochiale bestuur voor de uitnodiging en vertrouwen. Onze dank gaat verder uit naar de gastheren, alle deelnemers en de gasten. Tot de volgende jaar.

 

SOP team

 

Folkloriade, zaterdag 23. september, Recklinghausen, Duitsland

Herfst Folklore festival, 23 september, Recklinghausen, Duitsland

 

We zijn trots op onze kinderen die zich op hun beste hebben gepresenteerd aan de herfst Folkloriade in Recklinghausen, Duitsland. Onze gastheren KUD Izvor Recklinghausen zijn we zeer dankbaar voor hun gastvrijheid, organisatie en de vrolijke atmosfeer. Dit was een uitzonderlijke gelegenheid om kennis te maken met andere folklore groepen uit Duitsland met wie we afspraken maakten voor toekomstige optredens.

We bedanken nogmaals onze gastheer, onze kinderen, hun ouders en onze choreograaf Milan Teodosić.

 

SOP team

 

Waterpolo clinic 26 en 27 augustus 2017, Alphen aan den Rijn

Stichting SOP Rotterdam organiseerde in samenwerking met AZC Moscow een waterpoloclinic in zwembad Aqua Rijn in Alphen aan den Rijn. De clinic was georganiseerd voor jongens en meisjes van 9 t/m 18 jaar en het werd geleid door drie grootheden uit de waterpolowereld: Živko Gocić, Milan Aleksić en Andrija Prlainović, spelers van Szolnoki Vízilabda Sport Club en internationals uitkomend voor Servië. De atleten werden bijgestaan door aantal leden van AZC Moscow om de clinic in goede banen te leiden, vooral met het oog op taalbarrières.

De clinic begon met een warming up, rek en strek oefeningen op het droge gevolgd met baantjes zwemmen in verschillend stijlen. Daarna werden verschillende  oefeningen met de bal uitgevoerd, eerst individueel en daarna in teamverband. Na de oefeningen werden de deelnemers verdeeld in drie teams Milan, Živko en Andrija namen ieder een team onder hun hoede en coachten die en speelde mee samen om maximale uit de deelnemers te halen. Na de mini toernooi speelden alle deelnemers tegen Milan, Živko en Andrija en dat was een dolle pret.

Stichting SOP Rotterdam kan met trots zeggen, gezien de inzet en reactie van de deelnemers, dat de clinic geslaagd is. We werken ernaar toe om volgend jaar wederom een waterpoloclinic te organiseren met grootheden uit de waterpolowereld.

Alle deelnemers willen we bedanken voor hun enthousiasme en inzet, verder bedanken we Milan, Živko en Andrija dat ze tijd konden maken om naar Nederland te komen,  we bedanken het bestuur van AZC Moscow voor de goede samenwerking en ten slotte bedanken we de sponsoren voor het mogelijk maken van deze clinic.

 

SOP team

Zaterdag 26 augustus

Voor meer foto's klik hier

Zondag 27 augustus

Voor meer foto's klik hier

Europese culturele dag, 27 augustus, Slottuintheater, Zeist

Zondag 27 augustus had de folklore dansgroep van Stichting SOP Rotterdam zijn eerste optreden op het “Europese culturele dag” in het Slottuintheater in Zeist, welke georganiseerd was door Intercultuur welke onderdeel is van de stichting “Cultuur Zeist”.

CultuurZeist is een stichting van en door vrijwilligers die culturele evenementen organiseert voor heel Zeist en omgeving. Alle vormen van kunst komen aan bod: dans, zang, toneel, beeldende kunst, literatuur, fotografie, vertellen. Voor meer informatie over Cultuur Zeist ga naar www.cultuurzeist.nl.

De wonderlijke Slot Zeist uit 17. eeuw  en de tuin dat het omringt was die dag het centrum van cultuur uit verschillende landen. Zo konden naast de gastheer en ons ook de groepen uit Finland, Estland, Oekraïne, Ierland en Hongarije hun culturele erfgoed presenteren.

Aan de kraam boden de kinderen van SOP  traditionele Servische lekkernijen. Het publiek, de deelnemers en de organisatoren waren allemaal tevreden. Het was een mooie dag.

Bij deze bedanken we Intercultuur voor de uitnodiging, de kinderen voor de prachtige dansuitvoering en de ouders voor hun hulp.

 

SOP team

 

RTS KROS 2017 in Rotterdam, zondag 21. mei

 

Beste kinderen en ouders,

 

Zondag 21 mei 2017 werd er traditionele 26e RTS KROS gehouden in Rotterdam. We hadden een mooi zonnige dag welke nog meer gesierd werd door enthousiasme en sportieve spirit van de kinderen die eraan deelnamen. Aan de RTS KROS deden meer dan 100 kinderen mee met de leeftijd tussen 3 en 14 jaar.

 

 

De RTS KROS werd plechtig geopend door Milan Vukas (voorzitter Stichting SOP Rotterdam) en Dragan Milojević (chef consulaire afdeling van de Servische ambassade). De heer Milojević reikte medailles, diploma's en cadeautjes uit aan de deelnemers van de RTS Kros. Bij deze willen we de heer Milojević bedanken voor zijn aanwezigheid waarmee hij gewicht gaf aan de RTS KROS van dit jaar.

 

We bedanken onze sponsoren, vrijwilligers, ouders en tenslotte de kinderen voor hun deelname.

 

We hopen dat alle aanwezigen en deelnemers een plezierige 26e RTS KROS beleefden en dat we volgend jaar weer bij elkaar komen voor de 27e RTS KROS.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Team Stichting SOP Roterdam.

 

 

Hieronder volgt overzicht van kinderen die de eerste drie plekken haalden.

Meisjes 2013 -2012    50 m.

1. Valentina Petković

2. Ana Radosavljević

3. Aleksija Radošević

 

Jongens 2014-2013-2012  50 m

1. Jovan Gvozdenac

2. Milan Gredić

3. Milan Gabrijel

 

Meisjes 2011-2010  100 m

1. Jovana Samardžija

2. Aleksandra Stojaković

3. Neda Veličković

 

Jongens  2011 -2010    100 m

1. Pavle Stevanović

2. Aleksandar Marić

3. Vuk Vuković

 

Jongens  2007-2006    300 m

1. Milian Mihajlović

2. Manojlo Marković

3. Nemanja Zebić

 

Meisjes  2005-2004-2003    400 m

1. Mia Zorić

2. Gabrijela Kolundžija

3. Elena Sofija Lovrić

 

Jongens  2005-2004-2003   400 m

1. Đorđe Polaček

2. Stefan Milićević

3. Danilo Killestijn

Meisjes  2009-2008    200 m

1. Nikoleta Mladenović

2. Katarina Kojić

3. Emilija Teodosić

 

Jongens  2009-2008    200 m

1. Luka Veličković

2. Stefan Zebić

3. Damien Killestijn

 

Meisjes  2007-2006    300 m

1. Anna Dragović

2. Mila Mastenbroek

3. Angelina Ćulibrk

Sportdag: zwemmen en waterpolo, Rotterdam, 12 maart 2017

Zondag 12 maart 2017, organiseerde Stichting SOP Rotterdam sportdag zwemmen en waterpolo in het sportcentrum De Wilgenring in Rotterdam. Aan de sportdag deden vijfenveertig kinderen van verschillende leeftijd mee. De trainingen zwemmen en waterpolo werden geleid door de bekende waterpolotrainer Zoran Stanišić.

Terwijl de grotere kinderen met zwemdiploma aan zwemtraining deden, konden de kleintjes spelen in de recreatieve gedeelte van het zwembad.

Blije kindergezichtjes, gedisciplineerd en gedreven watersportbeoefening bestempelden deze sportdag als succes.

We willen alle deelnemers bedanken en we zien jullie graag volgende keer weer.

 

SOP team

 

 

Sportdag Judo en Kick-box, Hoogvliet, 19 februari 2017

Optreden KUD Sveti Sava, viering Heilige Sava, Hoogvliet, 28 januari 2017

28 januari 2017 KUD Sveti Sava had een optreden in kader van de viering van Heilige Sava dat plaats vond in de Servische school Vuk Stefanović Karadžić in Hoogvliet.

 

Naast folkloredans sierden onze pupilen de viering met zang, gedichten en theater in moedertaal.

 

We willen de alle aanwezigen en de Servische School bedanken voor de vriendelijke ontvangst en fijne gezelschap.

 

SOP team

Workshop Heilige Sava en wij, Rotterdam, 27 januari 2017

Optreden KUD Sveti Sava, Viering Grieks Nieuw Jaar, Utrecht, 22 januari 2017

Op 22 januari 2017 heeft KUD Sveti Sava deelgenomen aan de Griekse Nieuwjaarsviering in Utrecht.

 

Onze vriendelijke gastheren hebben ons hartelijk ontvangen in een authentiek Grieks restaurant in een ruime feestzaal. Voor al onze liefhebbers van Griekenland was dit een waarlijk genot en oproep aan de herinnering naar de doorgebrachte zomers in dat mooie land.

 

Gedurende het programma kregen wij de gelegenheid om een kleine schat van  onze rijke folklore te tonen en we hebben daarmee een applaus en dankwoord te mogen ontvangen voor ons werk en onze inzet.

 

Wij hebben met hen gedanst, maar zij hebben zich ook erg gezellig bij onze dans gevoegd. Het genot was wederzijds net als de wens dat deze vorm van vriendschap zich voortzet in de toekomst. De gastheren waren erg blij vanwege de dans van onze jeugd en hebben bij ons aangegeven om te investeren in het behoud van onze tradities.

 

Bedankt voor hun uitnodiging en tot de volgende keer!