Stichting SOP Rotterdam

Српско Омладинско Пријатељство

Galerija 2016

Galerija 2016

Nastup KUD Sveti Sava na parohijskoj slavi, Breda, 26. nov 2016

U subotu 26. nov. 2016 godine je KUD Sveti Sava nastupao na parohijskoj slavi u Bredi. Hvala ocu Dušanu i njegovim parohijanima na divnoj i toploj dobrodošlici!

Vidimo se sledeće godine.

Svečanost povodom zvaničnog osnivanja društva

„Srpsko omladinsko prijateljstvo“, Ridderkerk, 19. nov 2016

Srpsko omladinsko prijateljstvo iz Roterdama je povodom svog  zvaničnog osnivanja pripredilo  svečanost  19. novembra 2016. godine u Riderkerku (Ridderkerk). Na popodnevnom programu i celovečernjoj zabavi sa  večerom i muzikom, prisusvovali su  mnogbrojni prijatelji.

Program je otvorila  gospodja Jelica Kašanin –Masterbroek i poželela toplu dobrodošlicu  na proslavu. A  nakon predstavljnja članova udruženja  u sledećem satavu: gospoda Milan Vukas, Boban Zorić, Marko Jordačevic i Aleksandar Vasić i gospđica Jovana   Šišić, predsednik udruženja,  Milan Vukas pozdravio je goste.  Zahvalio se  što se svi okupljamo oko sporta, igre, druženja, tradicije, kulture i zabave.  Iskazao je zadovoljstvo  zbog realizacije mnogobrojnih sportskih aktivnosti i uspešnih  folklornih nastupa KUD-a „sv. Sava“.

 

Nakon  nastupa  dečije  folklorne družine, gospodja  Kašanin-Masterbroek je ukratko upoznala  goste sa ciljem društva odn. okupljanjem ljudi dobre volje sa mnogo ljubavi prema sportu i  druženju. Osnovna  idejna vodilja  udruženja je latinska poslovica  - U  zdravom telu , zdrav duh.  U tom  duhu  se  i razvijaju ideje udruženja. Cilj rada je da se deca  kroz igru  telesno i  duhovno razvijaju. Društvo je formirano 2015. godine, a zvanično osnovano maja 2016. godine. Uspešno su realizovali tri Krosa RTS- a, a za realizaciju krosa 2015. godine  dobili su priznanje za najlepši Kros RTS –a u dijaspori.  Pomenuti su edukativno  realizovani dani sporta: plivanja, vaterpola, odbojke ,košarke i nastupi  dečije i omladinske  folklorne grupe.

 

U programu su učestvovale dopunske škole srpskog jezika iz Amsterdama i Roterdama, izvodeći recitacije i kratke igrokaze kojima su pokazali  svoje znanje  i ljubav prema srpskom jeziku  i  kulturi.

Satavni deo srpske kulturne tradicije su  i etno pesme, tako da je u okviru programa gospođica Helana Tošic  iz Amsterdama,  svirala gitaru i pevala  dve  etno pesme.

 

Cilj udruženja je promovisanje sporta, zato su  u goste pozvani sportisti. Sva trojica su se složila  da sport treba da  bude neizostavan deo našeg svakodnevnog življenja, kao i da decu treba stimulisati da se bave sportom.

Svako od njih je ponešto rekao o sebi i svojoj karijeri. O vaterpolu  i  svom iskustvu  trenera govorili  su gospoda Zoran Stanišić i  Miloš Filipović. O košarci i treniranju mladih ovim sportom, kao i o poslu profesora  ekonomije, govorio je gospodin Marko Milošević.

Na kraju programa , prisutnima se obratio  i koreograf KUD-a „ sv. Sava“, Milan Teodosić, govoreći o svom   folklornom iskustvu i  radu  sa decom i odraslima.

 

Program je svojom igrom, zatvorila omladinska folklorna grupa. Tom tačkom program je bilo završen ali ne i druženje.  Posle poziva na večeru i muziku, svi prisutni su nastavili da uživaju u ukusnoj hrani, muzici i najvažnije prijatnom društvu.

 

 

 

Autor teksta:  Stana Polaček

 

Gostovanje folkloraša u Luik-u, 9. okt 2016

Prošlo je tek godinu dana od kako KUD Sveti Sava postoji a već smo dobili poziv od naše srpske parohije u Liježu (Luik, Belgija) da 9.oktobra 2016 godine gostujemo na proslavi njihove crkvene slave Pokrova Presvete Bogorodice.

Njima prvi put da organizuju slavlje a nama prvi put da gostujemo van Holandije.

Dečija i omladinska grupa koje zajedno broje trideset troje predivne dece, pokazala su tog dana  svoje umeće i zasijala punim sjajem.

Uzbuđenje je bilo obostrano a proslava je protekla u svečanoj  i veseloj atmosferi.

Gostoljubivi domaćini -organizatori kao i srdačni  otac Dušan Erdelj su nas dočekali toplo i sa ljubavlju.

Posle veselja i bogate trpeze  još srdačnije su nas ispratili sa pozivom da se opet vidimo i sledeće godine.

I kako je to otac Dušan napomenuo: "Niste vi ovde vise gosti...nego domaći. ..svi smo mi naši  i treba da se družimo i negujemo  našu tradiciju!"

Hvala im na pozivu i naravno da se vidimo sledeće godine!

 

Nastup KUD Sveti Sava na Vidovdanskoj proslavi,

Ridderkerk, 25. jun 2016

Nastup KUD Sveti Sava na parohijskoj slavi, Rotterdam, 19. jun 2016

DEČACI 2011-2010  100 M

1. Popratina Daniel

2. Stevanović Pavle

3. Vuković Vuk

 

DEČACI 2009  150 M

1. Zebić Nemanja

2. Vukojević Viktor

3. Stanojčić Kosta

 

DEČACI 2008  200 M

1. Vulević Miljan

2. Matanović Lazar

3. van Barneveld Aleksa

 

DEČACI 2007  300 M

1. Marković Nikodim

2. Vulević Dusan

3. Mihajlović Milan

 

DEČACI 2006  400 M

1. Nikolić Viktor

2. Knežević Romeo

3. Popratina Aleksa

 

DEČACI 2005-2004  500 M

1. Milićević Stefan

2. Vulević Vukan

3. Daleboudt Joachim

 

DEČACI 2003-2002-2001  600 M

1. Stevanović Mihailo

2. Tubin Mladen

3. Pilipović Tristan

 

KROS RTS-a 2016 u Roterdamu, nedelja 26. maj

U nedelju 29 maja 2016 u Rotterdamu, svi smo se setili onih poznatih stihova od čika Jove Zmaja " Zima, zima e pa šta je. ..ako j' zima nije lav....".

Samo smo je malo izmenili pa je glasila : " Kiša, kiša e pa šta je...ako j' kiša nije lav...! "

I nije bio problem ni kiša ni tmurno nebo iznad Roterdama. Sa velikim zadovoljstvom i pozitivnim mislima smo se okupili da sa našom decom i roditeljima održimo deveti po redu Kros RTS-a u Holandiji. Iako je kiša rominjala celo popodne,vesela dečija lica su nam pokazala da su sportski duh i želja za druženjem jači od vremenskih prilika.

 

S ponosom Vam javljamo da se prijavio veliki broj dece, njih 116 različitog uzrasta, a trčalo je 105 dece. Imali smo najmlađe učesnike od tek napunjenih 4 godina kao i one starije od 17 godina.

 

I ove godine je organizovanje Kros-a preuzela sportsko kulturna organizacija SOP Roterdam ( Srpsko Omladinsko Prijateljstvo Roterdam). Na čelu sa Milanom Vukasom i ostalim članovima SOP-a: Markom, Aleksandrom, Bobanom i Jelicom , deci su podeljene majce i Kros je mogao da počne.

 

Zajedno sa roditeljima, naša deca su strpljivo čekala pored staze na svoj red. Trčalo se u 14 grupa a deca su bila podeljena po polu i godištu. Nizali su se naši mladi trkači po atletskoj stazi uz veliku podršku i bodrenje svojih najmilijih.

 

I na kraju je došao trenutak da se proglase najbrži učesnici Kros-a koji su ponosno primili svoje zlatne, srebrne i bronzane medalje.

 

 

Nosioci zlatnih medalja će ove godine imati priliku da posete Kamp Krosa RTS-a u Srbiji koji se održava od 24 juna do 3 jula u Požegi.

 

Njihova imena su :

 

1. KUŽET KRISTINA

2. DRAGOVIĆ ANNA

3. SPANOVIĆ EMMA

4. MARKOVIĆ NIKODIM

5. MILICEVIĆ STEFAN

6. STEVANOVIĆ MIHAILO

 

 

Sledi spisak prvih tri mesta iz svih kategorija.

 

DEVOJČICE 2013-2012   50 M

1. Radosavljević Mila

2. Radosević Aleksija

3. Petković Valentina

 

DEVOJČICE 2011-2010  100 M

1. Stojaković Aleksandra

2. Samardžija Jovana

3. Rubien Luna Jana

 

DEVOJČICE 2009-2008  150 M

1. Kužet Kristina

2. Kojić Katarina

3. Teodosić Emilija

 

DEVOJČICE 2007-2006  200 M

1. Dragović Anna

2. Mastenbroek Mila

3. Ćulibrk Angelina

 

DEVOJČICE 2005-2004   400 M

1. Španović Emma

2. Zorić Mia

3. Mihajlović Madelina

 

DEVOJČICE 2003-2000  600 M

1. Pejić Teodora

2. Lovrić Elena Sofia

3. Milenković Nastasija

 

DEČACI 2013-2012  50 M

1. Mićunović Vuk

2. Gredić Milan

3. Kojić Ivo

Posle zvaničnog dela Kros-a i dodele medalja, diploma i poklona za naše mlade sportiste, nastavili smo druženje u veselom raspoloženju.

 

Ovim putem se zahvaljujemo svim takmičarima, roditeljima, našim volonterima (za sport : Tanja, Danijela, Aleksandra, Dejan kao i za pomoć oko rostilja : Slavko, Živko, Mladen, Simo i Dane) i sponzorima, bez kojih ovaj divan i uspešan sportski dan, ne bi bio izvodljiv.

 

Hvala svima i srdačan pozdrav ,

Milan Vukas i SOP tim

10. april 2016 Sportski dan odbojke i košarke

Viljem Morgan je zapisan kao stvoritelj odbojke, koji je originalno dao naziv „mintonet“ . Morgan je  je diplomirao na Koledžu Springfild- u,  gde je upoznao Džejmsa Nejsmita, koji je 1891. godine izmislio košarku. Zahvaljujući njima, ova dva sporta  se igraju i prate  sa radosću, a i ulepšali su nam jedno nedeljno popodne.

Odbojka i košarka su bile teme sportskog dana 10. aprila 2016. godine u „Sporthal Alexander“ u Roterdamu. Naša deca, njih četrdeset i petoro su sa trenerima odbojkašog kluba „ Arbo“ (Jeffrey van Wijk, Jordan Power, Bart van Wifferen i Nikita Artamonov) vežbali odbojku. U početku, učili  su osnove odbojke,  ali nakon uspešnog vežbanja,  podeljeni  su u timove i  igrali su kratku  utakmicu.

Ubrzo posle toga, sa trenerima Markom Jordačevićem i Markom Miloševićem, savladali su prve lekcije iz košarke. Bilo je zabavno igrati ispod koša, dodavati loptu svojim igračima i praviti visoke „banane“ protivničkim igračima.

Na kraju dana, nakon pet sati igre, umorni ali nasmejani i dobro raspoloženi, svi učesnici su  dobili medalje za igru, trud i učenje, uključujući i tate koji su organizovano igrali odbojku, pa nakon  toga „basket“. I mame su bile aktivne i pokazale  svoja umeća  iz ovih timskih sportova.

Svetla i prostrana sala, zanimljivi  sportovi , profesionalni treneri i najvažnije - dobro  društvo, doprineli su da je i ovaj dan  u  oragnizaciji SOP- a prošao vrlo uspešno.

6. mart 2016 Sportski dan plivanja i vaterpola

Srpsko omladinsko prijateljstvo SOP,  organizovalo je 6. marta 2016. godine,  sportski dan  plivanja i vaterpola. Toga dana,  naša deca  su se okupila u kantini  sportskog centra” De Wilgenring” u Roterdamu. Uzbuđenje je raslo, kao i  broj dece  koji se popeo na trideset  i troje, nestrpljivih sportista.

 

Program je bio sledeći:

 

- Prvih  sat vremena plivanja u velikom bazenu, uz stručni  nadzor vaterpoliste Milovana Čolića i njegovog kolege Dalibora Vlaovića .  Deca su bila zaista vredna ! Uporno su i sa uspehom, savladavali svaki zadatak koji im je bio postavljen. Sedeći kraj bazena,  roditelji  su mogli da bodre decu i posmatraju trening.

-Nakon sat vremena plivanja,  jedan deo dece je ostao da trenira vaterpolo,  dok su se ostali premestili u rekreacioni deo bazena sa toboganom i đakuzi kadom .Tu je nastupila opšta radost i veselje. Deca su se sa uživanjem brčkala  i spuštala  niz tobogan.                                                                                                                                                                                                                                                                        -Nakon dva  sata uživanja na bazenu, plivači  su uz pohvale dobili  i medalje za učešće. Zadovoljna dečija lica su nam i ovog puta bila dokaz da  je uspešno prošao još jedan lep sportski događaj.

 

Hvala svoj deci na učešću kao i roditeljima, trenerima i sponzorima.

 

Vidimo se na sledećem sportskom  danu!

Svetosavska proslava Ridderkerk 6. februar 2016

  „KAD SE  MALE RUKE SLOŽE , SVE SE MOŽE, SVE SE MOŽE“

 

Jenog petka, moju ćerku pita drugarica iz škole da se igraju  popodne. Ne mogu, imam folklor - odgovara moja ćerka. Šta je to folklor?- upita  devojčica. Folklor...ne znam kako da ti  objasnim....Dit is  Servisch dans. – odgovori  moje dete sa ponosom.

 

I tako  od septembra meseca, u Roterdamu počeo je  folklor za decu KUD „SVETI SAVA“. Svakog petka, roditelji sa raznih strana grada, probijaju  se kroz „gradsku džunglu“ da bi stigli na čas folklora kod učitelja Milana Teodosića. U prostranoj sali sa ogledalima, iznad toplog  bazena, male noge su vežbale prve korake; jedan, dva, tri...jedan, dva, tri...Kad se spoji ljubav prema deci i folkloru, kakvu ima Milan,  i ljubav za igrom i druženjem , kakvu nose u sebi deca, ne može da ispadne ništa loše, nego baš ono  što smo videli 06. februara na proslavi sv. Save  u organizaciji  srpske pravoslavne parohije „ SVETE TROJICE“ iz Roterdama.

 

Stali su na binu, zasijali  svojom  lepotom, iskrenošću i toplinom. Sa prvim taktom  muzike i svojim koracima zasenili su  publiku. Izuzetan scenski nastup !  Složile su se male ruke i bile kao jedan.  Trema je bila prisutna, ali se ona od radosti i sreće, da se pokažu u najboljem svetlu, nije ni primetila. Ponosni smo na  našu decu i sa nestrpljenjem čekamo  sledeći nastup.

 

 

Stana Polaček