Stichting SOP Rotterdam

Српско Омладинско Пријатељство

Галерија

Радионица_ Другарство_новембар 2017_Ротердам

Крајем новембра и почетком децембра, одржане су радионице на тему ”Другарство”. Радионице је организовало Српско Омладинско Пријатељство из Ротердама, а водила их је Стана Полачек, професор српског језика и књижевности. Циљ радионице је био промовисање емпатије, упућивање на стрпљење и слушање других и изражавање властитих осећања. Учесници радионице су наводили особине које желе код својих пријатеља и особине, које сматрају да сами требају да имају, да би били прави другари. Све то смо постигли кроз игре: Буди друг, стани у круг и Изазов и истина. Читали басну Доситеја Обрадовића ”Два јарца и две козе”, говорили о ”Ружном пачету” и учили песме о другарству наших писаца за децу: Пера Зубца, Драгана Лукића, Бранислава Црнчевића... И опет смо неговали српск језик и заслужили плакету ”Добар друг”. Аутор текста: Стана Полачек

Фолклор_Сви у коло_25. новембар 2017_ Дортмунд

На традиционалној манифестацији фолклора ”Сви у коло”, која је организовна 25. новембра од стране популарног КУД−а Србија из Дортмунда, окупило се више од 800 учесника. Било је песме и игре у изобиљу и на високом нивоу. Момци и девојке, од најмлађих до оних већ уиграних, показали су своја умећа и одушевили окупљену публику. Наша деца из КУД−а Свети Сава су се приказала у најлепше светлу и добила громогласни аплауз за изведене кореографије. С поносом смо смо их посматрали и бодрили аплаузима. Након званичног дела програма и поделе захвалница гостујућим фолклорашима и њиховим кореографима, весеље је настављено још дуго у ноћ. Играла се кола и уживало у доброј атмосфери. Хвала нашим домаћинима КУД−у Србија из Дортмунда на позиву и гостопримству! Такође се захваљујемо и свим осталим фолклорним друштвима која су показала дивне кореографије и дала нам инспирацију и подстрек да још више научимо и уз песму и игру негујемо нашу традицију! Видимо се на неком од наредних дружења! СОП тим

Радионица_ Јесен_октобар-новембар 2017_Ротердам

У октобру, одржане су радионице на тему ”Јесен”. У радионицама учествовало је двадесет и троје деце. Радионице је организовало Српско Омладинско Пријатељство из Ротердама, а водила их је Стана Полачек, професор стрпског језика и књижевности. Радионице су започете интересовањем деце, а тема је покренута доласком самог годишњег доба. У удобној очионици спортског центра “De Wilgenring” у Ротердаму, деца су са радошћу и знатижељом усвајала песмице и прозне текстове наших писаца Јована Јовановићћа Змаја, Војислава Илића, исидоре секулић и Бранка Ћопића, као и песмице из лирске народне књижевности. Кроз читање, анализу и рецитовањеусвајали смо нове појмове и доживљавали јесен на неки распеван начин. Покушали смо да растерамо страх од јевног наступа, приликом рецитовања, малим занатским тајнама, великих дечијих психолога. ”И све је пошло наопачке, за врапце и мачке, кад је јесен окачила своје жуте значке”, а ми смо почели да истражујемо на фотографијама природне појаве, животиње и биљке у јесен. Проучавали смо јесење плодовеч; чулом додира, мириса и укуса. Израдили смо плакате на задату тему ”Јесен”. Покрнули смо нови пројекат ”Правимо хербаријум”. Усвојили смо знања о старим и заборављеним српским дечијим покретним играма, без телефона и других техничких новотарија. Неговали смо српски језик и заслужили сте медаљу ”Златни лист”.

Фолклор, Парохијска слава 14. октобар 2017, Лиеж, Белгија

14. октобра 2017 године поново смо били гости на прослави парохијске Славе Покров Пресвете Богородице у Лиежу (Белгија). Срдачно су нас дочекали наши домаћини на челу са оцем Душаном. За веселе госте смо одиграли две игре из околине Лесковца и Ниша. Својом песмом је улепшала дан и наша уметница Сања Лес. Хвала оцу Душану Ердељу и парохијској управи на позиву и поверењу, домаћинима на организацији и свим учесницима, као и гостима! До следеће године!

 

СОП тим

 

Фолклоријада, Реклингхаузен, субота 23. септембар

Поносни смо на нашу децу која су се 23. септембра на најлепши начин представила на Јесењој фолклоријади у Реклингхаузену, Немачка. Од срца се захваљујемо домаћинима из КУД "Извор" Реклингхаузен на гостопримству, организацији и веселој атмосфери. Била је ово изузетна прилика да се упознамо са нашим фолклорним групама у Немачкој и уговоримо будућа друженја. Хвала још једном домаћинима, нашој деци и родитељима као и нашем кореографу Милану Теодосићу. Да стекнете утисак како је било погледајте слике. СОП тим

Ватерполо радионица 26. и 27. август 2017, Алфен а/д Рајн

Субота 26. август

за више фотографија кликни овде

Недеља 27. август

За више фотографија кликни овде

Удружење СОП Ротердам организовао је у сарадњи са AZC Moscow ватерполо радионицу у базену Aqua Rijn у Алфен ан ден Рајну. Радионица је била организована за дечаке и девојчице од 9 до 18 година. Три великана из света ватерпола водила су радионицу, то су репреѕентативци Србије: Живко Гоцић, Милан Алексић и Андрија Прлаиновић. Сва тројца играју у Мађарској за Szolnoki Vízilabda Sport Club. Српске атлете је асистирало неколико чланова клуба AZC Moscow који су помагали код вежби и код језичких баријера.

Радионица је започињена  загријавањем и вежбама ѕа разгибавање мишића на сувом да би затим уследило пливање у разним стиловима. Након загрејевења рађене су вежбе са лоптом, прво индивидуално, азатим у тиму. Након вежби са лоптом учесници су били подељени у три тима да би се одиграо један мини турнир. Милан, Живко и Андрија су сваки узели један од три тима под своје да их воде и играју заједно са учесницима. У том мини турниру наши репрезентативци извукли су максимално из учесника. Након мини турнира су сви учесници играли против Милана, Живка и Андрије и то је била једна велика уживанција.

Полазећи од реакција учесника ове радионице, Удружење СОП Ротердам са поносом може рећи да је ова радионица успешна и радиће на томе да следеће године понови ватерполо  радионицу са великанима из тог спорта.

Свим учесницима се захваљујемо на труду и доброј вољи. Милану, Живку и Андрији се захваљујемо што су нашли времена да диђу до нас у Холандију, захваљујемо се управи и играчима AZC Moscow на доброј сарадњи. На крају се захваљујемо спонзорима који су својом подршком омогућили одржавање ватерполо радионице са великанима из тог спорта.

 

СОП тим

 

Европски културни дан, 27 август, Slottuintheater, Зеист

У недељу 27. Августа КУД Свети Сава је имао свој први наступ на фестивалу ”Европски културни дан” у Слотуин театру у Зеисту. Овај фестивал је организовала организација “Inetrcultuur” која спада под удруженје “Cultuur Zeist”.  www.cultuurzeist.nl

Прелепи дворац Зеист из 17. века и парк који га окружује су тог дана били центар културе из различитих земаља. Поред домаћина и нас , своју културну баштину су приказале и групе из Финске, Естоније, Украјине, Ирске и Мађарске. На штанду су наша деца нудила традиционалне  српске слане и слатке специјалитете.  Задовољна публика, задовољни учесници и организатори... Дивно проведен дан!

Хвала организаторима на позиву, деци на лепој игри и родитељима на помоћи.

 

СОП тим

 

KROS RTS-a 2017 u Roterdamu, nedelja 21. maj

 

Draga deco i roditelji,

 

Prošle nedelje 21. maja 2017 godine u Roterdamu je održan tradicionalni 26-ti Kros RTS-a.

Imali smo divan i sunčan dan a deca su ga još više ulepšala svojim razdraganim osmesima i sportskim duhom.

Na krosu je učestvovalo više od 100 dece uzrasta od 3 do 14 godina.

 

 

Kros RTS su svečano otvorili Milan Vukas, predsednik Udruženja SOP Roterdam  i Dragan Milojević , prvi savetnik i šef Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Hagu, koji je uručio medalje, diplome i prigodne poklone učesnicima krosa.

Hvala gospodinu Milojeviću  što je svojim prisustvom uveličao ovogodišnji Kros RTS-a.

 

Najlepše hvala svim našim sponzorima ,volonterima ,vama roditeljima i dragoj deci na učešću !

 

Nadam se da ste uživali i da ćemo se opet družiti sledeće  godine.

 

Vaš Stichting SOP Roterdam.

 

 

Sledi spisak dece koja su osvojila prva tri mesta.

Devojčice 2013 -2012    50 m.

1. Valentina Petković

2. Ana Radosavljević

3. Aleksija Radošević

 

Dečaci 2014-2013-2012  50 m

1. Jovan Gvozdenac

2. Milan Gredić

3. Milan Gabrijel

 

Devojčice 2011-2010  100 m

1. Jovana Samardžija

2. Aleksandra Stojaković

3. Neda Veličković

 

Dečaci  2011 -2010    100 m

1. Pavle Stevanović

2. Aleksandar Marić

3. Vuk Vuković

 

Dečaci  2007-2006    300 m

1. Milian Mihajlović

2. Manojlo Marković

3. Nemanja Zebić

 

Devojčice  2005-2004-2003    400 m

1. Mia Zorić

2. Gabrijela Kolundžija

3. Elena Sofija Lovrić

 

Dečaci  2005-2004-2003   400 m

1. Đorđe Polaček

2. Stefan Milićević

3. Danilo Killestijn

Devojčice  2009-2008    200 m

1. Nikoleta Mladenović

2. Katarina Kojić

3. Emilija Teodosić

 

Dečaci  2009-2008    200 m

1. Luka Veličković

2. Stefan Zebić

3. Damien Killestijn

 

Devojčice  2007-2006    300 m

1. Anna Dragović

2. Mila Mastenbroek

3. Angelina Ćulibrk

Sportski dan: plivanje i vatrepolo, Rotterdam, 12. mart 2017

12 .marta 2017 godine  u sportskom centru de Wilgenring u Roterdamu se okupilo četrdeset  petoro dece različitog uzrasta.

Uz članove organizacije SOP Rotterdam, roditelja i našeg poznatog trenera Zorana Stanišića okupili smo se tog dana da se družimo i naučimo nešto novo iz oblasti  plivanja i vaterpola.

Jedan deo dece koja imaju diplome za plivanje su uz stručne savete trenera Stanišića vredno trenirala u velikom bazenu. Za to vreme su se manja deca brčkala u rekreativnom delu.

Vesela dečija lica, sportska disciplina i uživanje u vodenim čarolija su i ovaj put obeležili  ovaj uspešan dan na bazenu.

Zahvaljujemo se svima na dolasku i radujemo se sledećem susretu!

 

Vaš Stichting SOP Rotterdam

 

Draga deco i svi ljubitelji borilačkih sportova Iza nas je još jedan uspešan sportski dan. Ovog puta bio je to dan kik boksa (kickbox) i džudoa (judo). Nedelja ...dan za odmor i lenčarenje? Aaaa ne...kod nas je prošla aktivno i u sportskom duhu. Trener Igor Petković i njegova dva asistenta su nas stručno i pedagoški vodili kroz zagrevanje i savladavanje osnovnih tehnika kikboksa i džudoa . Bilo je puno akcije i naša deca su kao i par roditelja dokazali da imaju dobru disciplinu i sjajan osećaj za borilačke veštine. Trener Igor je bio zadovoljan i zahvalio se svim učesnicima na uloženom trudu i energiji. Takođe je podelio sa nama i par osnovnih činjenica o ovim borilačkih veštinama : " Kickbox je nastao sedamdesetih godina na osnovama boksa,karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova. Osnovni cilj svakoga takmičara je da nadvlada boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost i poštovanje. U Kickbox-u se koristi maksimalna zaštitna oprema koja se sastoji od: • kacige (koja pokriva teme, bočni deo glave - uši i potiljak) • zaštita za zube • zaštita za grudi (za devojke) • zaštita za genitalije • rukavice zatvorene 10 -12-14-16 Oz

Sportski dan Džudo i Kick-box, Hoogvliet, 19. februar 2017

Judo je osnovan 1882. godine u Japanu.

Osnivač je Profesor JIGORO KANO.

Judo je ušao u program Olimpijskih igara na Igrama u Tokiju 1964. godine i to samo za muškarce gde je u apsolutnoj kategoriji pobedu odneo ANTON GEESINK iz Holandije.

Za žene je judo uveden tek na Igrama u Barceloni 1992. godine.

Judo je borlačka veština koja omogućava slabijim osobama da pobede mnogo veće protivnike.

 

Hvala još jednom svima na dobroj volji i želji da učestvuju u ovom lepom sportskom danu !

Uživajte u lepim slikama i video zapisima

Nastup KUD Sveti Sava, proslava Svetog Save, Hoogvliet, 28. januar 2017

28. januara 2017 godine KUD Sveti Sava je učestvovao na Svetosavskoj proslavi u dopunskoj školi srpskog jezika u Roterdamu.

 

Pored folklorne igre naša draga deca su svojom ljupkošću i znanjem maternjeg jezika svečano obeležila školsku slavu i jos jednom nas podsetila koliko je lepo i korisno održavati tradiciju.

 

Hvala svim prisutnim zvanicama i školskom odboru na lepom dočeku i veselom druženju !

 

"Da živimo svi u slozi , Sveti Savo ti pomozi !"

Radionica Sveti Sava i mi, Rotterdam, 27. januar 2017

Na dan Svetog  Save, 27. januara 2017.  godine, održana je   radionica  u Roterdamu pod nazivom  “SVETI  SAVA   I  MI”.

 

Kroz  oslikavanje lika  i  dela Svetog  Save, dramatizacijom  priča , slušanje srednjovekovne muzike,  učesnici  radionice   povezali su   znanja  iz različitih  oblasti (književnosti , slikarstva i  muzike), a   na osnovu  svog  ličnog   doživljaja  svega  vidjenog   i  salušanog  u  kome su  interaktivno  učestvovali;  crtali  su  tehnikom  drvene boje i flomasterima.

Glavni  zadatak je bio  da uoče  poruke  koje nam je  Sveti  Sava  ostavio   pre više vekova.

ISTINA- RAD- UČENJE- PRAVDA-   UPORNOST - MARLJIVOST – DAREŽLJIVOST-  GOSTOPRIMSTVO…. Učesnici  radionice   bila   su deca uzrasta od  4  do  12   godina, koja su  bez  obzira  na    uzrast,  dala  svoj   emotivni  i  kreativi   doprinos  u  cilju    realizacije  radionice.  Gledali su    crtani   film “Sveti  Sava i  djavo” slušali  književo umetničke tekstove, u interpretaciji  Stane Polaček, profeskorke  srpskog  jezika i  književnosti .  Gledali kako akademski   slikar,   Aleksandar  Vasić  , crta ispred  njih    svoju  impresiju  priče “ Zlatno jagnje” od  Svetlane Velmar -  Janković. Uočavali   vrline   i   pouke iz  priča   koje nam  Sveti   Sava šalje, a primenljive su   u  današnje  doba. Uradili su    crtež  na osnovnu  prikupljenih   književnih, crtačkih  i   muzičkih informacija.

 

Ovo je bila jedna  obrazovna, krativna i  zabavna  radionica.  Za učesce, znanje, kreativnost, talenat,  hrabrost i profesionalizam dobiće diplome.

 

                                                                                                                                                 Autor teksta:

                                                                                                                                                 Stana Polaček

Nastup KUD Sveti Sava povodom Grčke nove godine, Utrecht, 22. januar 2017

22. januara 2017 godine KUD Sveti Sava je učestvovao na grčkoj novogodišnjoj proslavi u Utrecht-u.

 

Naši ljubazni domaćini su nas srdačno dočekali u autentičnom grčkom restoranu sa prostranom salom za proslave.

Za sve nas ljubitelje Grčke ovo je bilo pravo uživanje i evociranje sećanja na leta provedena u toj lepoj zemlji.

 

U toku programa, dobili smo priliku da prikažemo mali deo našeg folklornog bogatstva i time zaslužili aplauze i pohvale za rad i trud.

Nizale su se šarolike igračke grupe koje su kroz igru i pesmu prikazale raznolikost grčke kulturne baštine.

 

Igrali smo i mi s njima ali su se i domaćini veselo pridružili našem kolu.

Uživanje je bilo obostrano kao i želja da se ovakav vid druženja nastavi u budućnosti.

Domaćini su bili oduševljeni što vide našu decu kako igraju te su poručili da ulažemo u očuvanje svoje tradicije.

 

Hvala im na pozivu i do sledece prilike!